Kauanko YT-neuvottelut kestävät pienessä yrityksessä?
Yhteistoimintalain (YT-lain) soveltamiseen tulee merkittäviä muutoksia 1.7.2025 alkaen. Lakimuutos muuttaa YT-neuvottelujen vaatimuksia ja aikatauluja erityisesti pienissä yrityksissä.
Jatkossa YT-lakia sovelletaan täysimääräisesti vain yrityksiin ja yhteisöihin, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 50 työntekijää. Aiempi soveltamisraja oli 20 työntekijää. 20–49 työntekijän yritykset tulevat neuvotteluvelvoitteen piiriin vain rajatuissa tapauksissa, kuten silloin, kun suunnitellaan vähintään 20 työntekijän irtisanomista.
Merkittävä muutos on myös muutosneuvottelujen vähimmäiskeston lyhentyminen. Lakiuudistuksen jälkeen vähimmäiskestot puolittuvat nykyisestä. Jatkossa työvoiman vähentämistä koskevien muutosneuvottelujen vähimmäiskesto on tilanteesta riippuen joko seitsemän päivää tai kolme viikkoa (aiemmin 14 päivää tai kuusi viikkoa).
Pienimmät, alle 20 työntekijän yritykset jäävät edelleen kokonaan YT-lain soveltamisalan ulkopuolelle.
Mitkä tekijät vaikuttavat YT-neuvottelujen kestoon?
YT-neuvottelujen kestoon vaikuttaa olennaisesti yrityksen koko ja neuvottelujen luonne. 1.7.2025 voimaan tulevan lakimuutoksen myötä soveltamisala ja aikataulut määräytyvät seuraavasti:
- Vähintään 50 työntekijän yrityksissä YT-laki soveltuu täysimääräisesti
- 20-49 työntekijän yrityksissä soveltuvat vuoropuheluvelvoite sekä rajatuissa tilanteissa muutosneuvotteluvelvoite
- Alle 20 työntekijän yrityksiin YT-laki ei sovellu lainkaan
Työvoiman vähentämistä koskevien muutosneuvottelujen vähimmäiskesto on jatkossa joko seitsemän päivää tai kolme viikkoa riippuen neuvottelujen laajuudesta. Nämä ajat ovat puolet nykyisistä vähimmäisajoista, mikä mahdollistaa yrityksille nopeamman reagoinnin muutostilanteisiin.
Uutena elementtinä tulee huomioida työvoimapalveluiden selvittämiselle varattava aika. Jos muutosneuvottelut koskevat vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista tuotannollisista ja taloudellisista syistä, irtisanottujen työntekijöiden työsopimukset eivät saa päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle on kulunut 30 päivää.
Onko YT-neuvottelujen kesto erilainen pienissä ja suurissa yrityksissä?
Kyllä, uudistuksen myötä erot pienten ja suurten yritysten välillä kasvavat entisestään. Lakimuutoksen tavoitteena on keventää erityisesti pk-yritysten hallinnollista taakkaa ja parantaa yritysten toimintaedellytyksiä.
1.7.2025 alkaen YT-lain soveltamisen rajat ovat:
- Vähintään 50 työntekijän yritykset: YT-laki soveltuu kokonaisuudessaan (pois lukien henkilöstön hallintoedustusta koskevat säännökset, joita sovelletaan vain 150 työntekijän yrityksiin)
- 20-49 työntekijän yritykset: Sovelletaan jatkuvan vuoropuhelun velvoitetta, mutta kevyemmin menettelytavoin. Muutosneuvottelut käydään vain rajatuissa tilanteissa, kuten silloin kun suunnitellaan vähintään 20 työntekijän irtisanomista.
- 1-19 työntekijän yritykset: YT-laki ei sovellu lainkaan
Työvoiman vähentämiseen liittyvissä tilanteissa neuvottelujen vähimmäiskesto on jatkossa lyhyempi: joko seitsemän päivää tai kolme viikkoa (aiemmin 14 päivää tai kuusi viikkoa). Tämä mahdollistaa ketterämmän toiminnan erityisesti pienemmille yrityksille.
Muutokset korostavat työnantajan vastuuta, sillä lyhyemmän neuvotteluajan puitteissa on silti käytävä läpi kaikki vaaditut asiat asianmukaisesti.
Miten YT-neuvottelut etenevät vaihe vaiheelta pienyrityksessä?
Yhteistoimintaneuvottelut alkavat neuvotteluesityksen laatimisella ja toimittamisella. Lakiuudistuksen jälkeenkin tämä käytäntö säilyy, mutta on huomioitava, että 1.7.2025 alkaen vain tietynkokoiset yritykset ovat neuvotteluvelvoitteen piirissä:
- Vähintään 50 työntekijän yritykset kaikissa YT-lain mukaisissa tilanteissa
- 20-49 työntekijän yritykset vain rajatuissa tilanteissa, kuten kun suunnitellaan vähintään 20 työntekijän irtisanomista
Jos muutosneuvottelut koskevat työvoiman käytön vähentämistä, työnantajan on toimitettava neuvotteluesitys myös työvoimaviranomaiselle. Tämä liittyy uuteen 30 päivän määräaikaan: vähintään kymmenen työntekijän irtisanomistilanteissa työsopimukset eivät saa päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle on kulunut 30 päivää.
Varsinaisten neuvottelujen minimikestot puolittuvat lakimuutoksen myötä. Työvoiman vähentämistä koskevien neuvottelujen vähimmäisaika on jatkossa joko 7 päivää tai 3 viikkoa riippuen tilanteesta. Työnantajan vastuulla on varmistaa, että kaikki vaaditut asiat ehditään käydä läpi myös lyhyemmässä ajassa.
Neuvottelujen päätyttyä työnantaja tekee päätökset ja tiedottaa niistä. On tärkeää huomata, että jos päätökset koskevat vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, tulee huomioida uusi 30 päivän työvoimapalveluille varattu aika.
Kuinka työnantajan tulisi valmistautua YT-neuvotteluihin ajankäytön näkökulmasta?
1.7.2025 voimaan tulevien lakimuutosten myötä työnantajan on entistä tärkeämpää selvittää etukäteen, miten YT-lakia sovelletaan omaan yritykseen. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää yrityksen kokoon liittyviin rajoihin:
- Jos yrityksessä on vähintään 50 työntekijää, YT-laki soveltuu täysimääräisesti
- Jos yrityksessä on 20-49 työntekijää, YT-laki soveltuu rajatummin
- Jos yrityksessä on alle 20 työntekijää, YT-laki ei sovellu
Uudistuksen myötä muutosneuvottelujen vähimmäiskestot puolittuvat, mutta työnantajan tulee silti varmistaa, että kaikki tarpeelliset asiat ehditään käsitellä kunnolla. Hyvä valmistautuminen korostuu entisestään, kun aikaa on käytettävissä vähemmän.
Jos suunnitellaan vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, tulee huomioida uusi 30 päivän määräaika työvoimapalveluiden selvittämiselle. Tämä aika lasketaan siitä, kun neuvotteluesitys toimitetaan työvoimaviranomaiselle, ja työsuhteet eivät saa päättyä ennen tämän ajan kulumista.
Aikataulua suunnitellessa kannattaa jatkossa huomioida seuraavat ajat:
- Ennakkovalmistelut (1-2 viikkoa)
- Neuvotteluesityksen laadinta ja toimittaminen (vähintään 5 päivää ennen neuvottelujen alkua)
- Varsinaiset neuvottelut (vähintään 7 päivää tai 3 viikkoa tilanteesta riippuen)
- Mahdollinen 30 päivän aika työvoimapalveluiden selvittämiselle
- Päätöksenteko ja tiedottaminen
Voiko YT-neuvotteluja nopeuttaa pienessä yrityksessä?
1.7.2025 voimaan tulevat lakimuutokset jo itsessään nopeuttavat YT-neuvotteluja merkittävästi. Neuvottelujen vähimmäiskestot puolittuvat nykyisestä, eli jatkossa työvoiman vähentämistä koskevat neuvottelut kestävät vähintään 7 päivää tai 3 viikkoa aiempien 14 päivän tai 6 viikon sijaan.
Lisäksi merkittävä muutos on, että 20-49 työntekijän yritykset tulevat muutosneuvotteluvelvoitteen piiriin vain rajatuissa tilanteissa, kuten silloin kun suunnitellaan vähintään 20 työntekijän irtisanomista.
Uudistuksen myötä on entistä tärkeämpää valmistautua neuvotteluihin huolellisesti, sillä lyhyemmässä ajassa tulee käsitellä samat asiat kuin aiemmin. Hyvä valmistautuminen ja selkeä dokumentaatio auttavat hyödyntämään lyhyemmät neuvotteluajat tehokkaasti.
Huomioitavaa on myös uusi 30 päivän määräaika työvoimapalveluiden selvittämiselle, kun kyseessä on vähintään kymmenen työntekijän irtisanominen. Tätä aikaa ei voi nopeuttaa, sillä työsuhteet eivät saa päättyä ennen tämän ajan kulumista.
YT-neuvottelujen aikataulu – tärkeimmät huomiot pienyrityksille
Yhteistoimintalain uudistus 1.7.2025 tuo merkittäviä muutoksia erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Muutokset koskevat lain soveltamisalaa, neuvottelujen kestoa ja menettelytapoja.
Keskeisimmät muutokset yrityskoon mukaan:
- Alle 20 työntekijän yritykset: YT-laki ei sovellu lainkaan
- 20-49 työntekijän yritykset: Sovelletaan vain jatkuvaa vuoropuhelua koskevaa velvoitetta kevennetyin menettelyin. Muutosneuvottelut vaaditaan vain rajatuissa tilanteissa, kuten kun suunnitellaan vähintään 20 työntekijän irtisanomista.
- Vähintään 50 työntekijän yritykset: YT-laki soveltuu kokonaisuudessaan
Muutokset neuvotteluaikoihin:
- Työvoiman vähentämistä koskevien muutosneuvottelujen vähimmäiskesto puolittuu: jatkossa joko 7 päivää tai 3 viikkoa (aiemmin 14 päivää tai 6 viikkoa)
- Uutena säännöksenä vähintään kymmenen työntekijän irtisanomistilanteissa työsuhteet eivät saa päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle on kulunut 30 päivää
Uudistuksen tavoitteena on keventää erityisesti pk-yritysten hallinnollista taakkaa ja parantaa yritysten reagointikykyä muutostilanteissa. Samalla työnantajan vastuu korostuu, sillä lyhyemmässä ajassa on käsiteltävä kaikki tarpeelliset asiat asianmukaisesti.
Yrityksen kannattaa tutustua tuleviin muutoksiin hyvissä ajoin ennen niiden voimaantuloa 1.7.2025 ja arvioida, miten ne vaikuttavat omiin käytäntöihin ja prosesseihin. Erityisen tarkasti muutoksia kannattaa seurata 20-49 työntekijän yritysten, joiden velvoitteisiin tulee eniten muutoksia.